søndag 23. mars 2008

Pinlig.

Det skal handle om LO (nok en gang) og deres eierskap i A-pressen. Det skal handle om dobbeltmoral, om det å bli tatt med buksene nede og om opsjonsavtaler. Rett og slett en skikkelig gladsak.

Først litt bakgrunnsinformasjon:

LO og Telenor eier omtrent 44% av A-pressen hver. I 2005 fikk de ansatte tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet gjennom andeler i AnsattInvest. Da konsernsjef Alf Hildrum skulle slutte for å begynne i TV2, ble det klart at reglene for omsetting av aksjene var langt fra gode nok. Det ble dermed vedtatt, i en hemmelig avtale, at AnsattInvest skulle oppløses, og at A-pressen skulle kjøpe ut aksjonærene til markedspris. Hildrum fikk overdra sine aksjer til A-pressen mot et løfte om oppgjør når avtalen trer i kraft. Avtalen ble signert av Gerd Liv Valla – fagforeningsmedlemmenes favorittpusekatt.


Så hva vil dette si? Vel, de som vanligvis protesterer mot høye lederlønninger og opsjonspakker har klart å belønne åtte av sine ledere med 57 millioner kroner. Alf Hildrum kan alene glede seg til 25 av disse millionene. Roar Flåthen betaler.


Rett skal være rett, det var ikke en opsjonsordning Alf Hildrum fikk, men et aksjekjøp med garanti mot tap – en risikofri investering. Resultatet er uansett det samme. Gevinsten Hildrum kan høste er omtrent like stor som beløpet Eivind Reiten fikk da Statoil kjøpte oljedivisjonen i Hydro og hans opsjonsprogram ble avviklet . Venstresidens ramaskrik gjaller fortsatt i ørene. Reiten måtte gi opp vervet som styreleder i StatoilHydro og ga avkall på 8 millioner kroner han hadde juridisk rett på. Som Dagens Næringsliv sier:

Dersom Reiten smiler i skjegget over avsløringen av LOs gavmildhet, er det ham vel unt.


Det blir neppe noen LO-ledet folkebevegelse mot Alf Hildrum. Han kommer ikke til å fremstilles som grådighetens personifisering på lederplass i Klassekampen. Han er konsernsjef i TV2 og kan slappe av til temalåten fra MacGuyver eller Siri Lill Mannes’ beroligende vestlandsdialekt. At Gerd Liv Valla mottar nærmere 1 million kroner i året fra LO som ”etterlønn”, et beløp som lett kan måle seg med de største fallskjermene i næringslivet, er det heller ingen som stusser noe særlig over.


Flere enn Reiten har blitt ofret i de rødgrønnes innbitte kamp mot opsjoner og fallskjermer, blant annet Johan Fr. Odfjell og Jan Reinås. Næringsminister Dag Terje Andersen har, gjennom eierskapsmeldingen, avskaffet opsjonsordninger for ledere i statsdominerte selskaper. At Yaras Thorleif Enger og Telenors Jan Fredrik Baksaas får beholde sine opsjoner, verdt flere titalls millioner, skyldes antagelig at deres styreformenn sier det som det er: en avtale er en avtale, og den kan ikke simpelthen strekes over med en rød Ap-penn.


Det føles usedvanlig godt at hakkingen og retorikken om å ”ta de rike nå bør dempes flere hakk. Hvem vet – kanskje regjeringen finner tid til å drive med noe produktivt isteden.

God påske!

Ingen kommentarer: