tirsdag 22. januar 2008

Fremgang på Rød-Grønnsk


Verden går fremover, og heldigvis for det. Ingen hadde det noe særlig gøy i steinalderen, for eksempel. Teknologisk og økonomisk utvikling er det som gjør oss i stand til å møte morgendagens utfordringer. Allikevel finnes det en gruppe mennesker som er fast bestemte på å reversere samfunnets utvikling. De kalles sosialister.

Sosialister finner vi blant annet i Norges regjering. Og mellom rapportene som viser at den norske skolen står ovenfor en kunnskapskrise og StatoilHydros søknad om utslippstillatelse, har fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) viktigere ting fore. Hun bestilte nylig en utregning fra Statistisk sentralbyrå som skal beregne kostnadene ved å innføre 4-dagers arbeidsuke. Forsker Roger Bjørnstad røper at kalkulatoren gir ”et veldig høyt tall” når alt er tastet inn. Utrolig hva de kan finne ut i SSB.

I Mosvik, Nord-Trøndelag har de 900 innbyggerne hatt en hviledag midt i uken i flere år. De minste barna og de fleste mødrene i kommunen har fri hver onsdag. Fellesnevner er fødselspermisjoner langt over gjennomsnittet og tilnærmet null prosent kvinner i full stilling. Mer tid med familien. Flott! Mindre stress. Herlig! Og det beste av alt: skattebetalere i full stilling tar regningen. Livet er helt OK i Mosvik kommune.

Det ble lettere problematisk for kommunens befolkning da timetallet i småskolen ble økt i 2004. Fra høsten av skal det innføres enda flere undervisningstimer, og tobarnsfar Ragnar Grande (ja, han har samme etternavn som fornyingsministeren) er bekymret for barnas fremtid med all denne skolegangen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de skal presse inn flere timer i skolen. Det er mer verdifullt for ungene å få litt tid hjemme med foreldrene, sier han til A-magasinet.

Jammen synd ikke flere deler denne oppfatningen, så kunne vi blitt kvitt all denne dumme utdanningen og hatt fri hele uken. SSB kan sikkert regne på kostnadene ved det også.

Det er rekordlav arbeidsledighet i Norge. Dersom alle arbeidstakere nå skal jobbe mindre, trenger vi mer arbeidskraft. Og arbeidskraft er nettopp det arbeidsgiverne skriker etter om dagen. Lønningene vil øke og Norges konkurranseevne blir ytterligere nedsatt. Men økonomi er ikke noe fornyingsministeren trenger å tenke på.

- Venstresiden har sloss for dette i tredve år. Nå sitter vi i regjering. Nå har vi mulighet til å gjøre noe med det. Da kan vi ikke la oss skremme av konjunkturene, sier Grande Røys.

Kanskje en dag vil Sosialistisk Venstreparti innse at økonomien bestemmer over SV, SV bestemmer ikke over økonomien. At en statsråd ikke forstår at sekstimersdag eller fire dagers arbeidsuke er katastrofalt for samfunnsøkonomien er betenkelig. Lavere sykefravær? Muligens. Vil en lønnsreduksjon ved sykefravær være like effektivt? Antagelig.

SV mener også at mange av de 700 000 nordmenn som i dag står utenfor arbeidslivet vil komme i jobb ved innføring av kortere arbeidstid. Å sette inn tiltak for å hjelpe de 300 000 uføretrygdede inn i arbeid er ikke god SV-politikk. Trygdede er nemlig samfunnets svake. De er overhodet ikke i stand til å jobbe, nemlig, og må motta mer penger fra staten enn det de gjør i dag.

I dag jobber en halv million kvinner deltid, for øvrig en av grunnene til at gjennomsnittslønnen for kvinner er lavere enn den for menn. 6-timers arbeidsdag eller 4-dagers uke er SVs suksessoppskrift på å få disse over i fulltidsstillinger. Et raskt blikk på 4-dagersukekommunen Mosvik, hvor nesten ingen mødre jobber full stilling, burde være alt SV trenger for å slå fast at også denne ideen var urealistisk og ikkekombinerbar med dagens samfunn.

Dersom folk vil jobbe mindre er det helt og holdent deres valg, men mindre jobb må bety mindre lønn. Er du i stand til å forsørge deg og dine trenger du ikke jobbe noen ting, for min del. Så lenge kan regjeringen vurdere å starte nedbetalingen på SSB-utregningene med 739 508 kroner – tilfeldigvis nøyaktig det samme som Heidi Grande Røys tjener.

I dag er det tirsdag. God helg til innbyggerne i Mosvik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er uenig. Jeg tror folk i steinalderen hadde det kjempekult! Du kan ikke vite om våre forfedre ikke syns det var dødskult å kaste stein på hverandre! Fallacy, Mr. G! We have TOK in HK, too!

Anonym sa...

Hei..! Ble Kåre-Jånny sitt innlegg sletta? Det kaller jeg ikke ytringsfrihet, kammerat!

Christoffer sa...

Ingen kommentarer er slettet!